Какво е УХТ мляко и защо има срок на годност 6 месеца ?

Асептичният метод за обработка на мляко се нарича UHT /ултра висока температура/, при който млякото бързо се загрява до температура 135-150С и след няколко секунди се охлажда до стайна температура. Целият процес се извършва в затворена стерилна система с цел предотвратяване на евентуално замърсяване. Бактериите от млякото са напълно унищожени, докато вкусът, външният вид, устойчивостта и хранителното съдържание се запазва.

Освен процесът на обработка, от изключителна важност е млякото да бъде съхранявано по възможно най-добрия начин, при който да се запазят всички ценни съставки в него. Тук идва на помощ опаковката, чиято важна роля определя качеството и дълготрайността на продукта до неговата консумация. По този начин срокът на годност на млякото се удължава до 6 месеца от датата на производство и то може да бъде съхранявано на стайна температура дори и през лятото.

Защо да консумираме нискомаслени млека? Запазват ли се полезните съставки на млякото при обезмасляването им.

Във все по-забързаното ни ежедневие ни се налага да консумираме все повече готови храни и полуфабрикати, които обикновенно са с високо съдържание на мазнини. Близо 39% от мъжете в България над 15 години страдат от наднормено тегло и приблизително 33% от жените. Сред децата и юношите процентът на затлъстяване е 10-12%. С преминаването на 40 годишната възраст значимо се увеличава делът на българите с наднормено тегло (вкл. страдащите от затлъстяване) като в групата на 50-59 годишните той надхвърля 50%. Затова консумирането на по-нискомаслени храни е полезно и се препоръчва от лекарите. При обезмасляването на млякото намалява само количеството на масно-разтворимите витамини, но всички останали полезни за човешкия организъм компоненти като протеини, аминокиселини, минерални соли и водо-разтворими витаними, се запазват

Какво представлява киселото мляко ?

Киселото мляко се приготвя от натурално прясно мляко, заквасено с млечно-киселите бактерииLactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus. В истинското кисело мляко тези култури трябва да се запазят живи до края на срока на съхранение. Нещо повече, тяхното количество трябва да нараства с всеки изминал ден.

В цял свят киселото мляко е известно под името „йогурт”. В Европейския съюз от 2005 г. под това име ще се продават само продукти, съдържащи живи бактерии Lactobacillus bulgaricus, каквито са киселите млека на ОМК.